IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
 • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

  Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

  Več informacij o direktivi

Dozimetri hrupa

E-pošta natisni PDF
Glavno vprašanje v boju proti izgubi sluha zaradi hrupa je ocena izpostavljenosti hrupu. Izguba sluha je lahko takojšna, če je oseba izpostavljena ekstremnim ravnem hrupa, vendar je običajno težava v dolgoročni izpostavljenosti dan za dnem, leto za letom. Škodljive ravni hrupa ne povzročajo vedno bolečin, zato ponavadi ni takojšnega odziva ali pritožbe s strani delavcev. Dozimeter je zato koristno orodje v boju proti izgubi sluha zaradi hrupa na delovnem mestu.
Dolgotrajna izpostavljenost visokim ravnem hrupa je glavni razlog za izgubo sluha na delovnem mestu, vendar veliko ljudi ni seznanjenih s temi posledicami.
 
Dozimeter hrupa nudi preprosto, vendar učinkovito rešitev za oceno izpostavljenosti hrupu in preprečevanje izgube sluha v delovnem okolju. Navadno se uporablja za merjenje količine hrupa, ki mu je posameznik izpostavljen skozi celoten delovni čas. Dozimeter se namesti tako, da je mikrofon postavljen blizu ušesa in meri raven zvočnega tlaka ter računa dozo, ki jo prejme posameznik tekom dneva. Doza hrupa je izražena kot ekvivalent povprečne ravni hrupa za 8-urno obdobje (referenčno obdobje) in ta raven mora biti pod mejo, ki je zakonsko določena (običajno je uporabljena meja 85 dB). Doza hrupa je lahko prikazana tudi kot odstotek maksimalne dovoljene doze.
 
Za izvedbo meritve doze hrupa sledite naslednjim  korakom:
 • Osebi pojasnite cilj in postopek merjenja;
 • Namestite dozimeter in mikrofon tako, da bo v bližini ušesa;
 • Začnite z meritvijo;
 • Končajte meritev na koncu delovnega dne;
 • Preverite rezultate in si zableležite podatke o meritvi;
 • Izmerjene rezultate doze uporabite za oceno izpostavljenosti hrupu.
Na voljo sta dva modela, 4444 in 4448. Razlikujeta se v tem, da je naprednejši 4448 veliko bolj priročen, manjši, še manj moteč, z več spomina in večjo avtonomijo delovanja.
 

2240.jpg