IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Submersible Monitoring System

Submersible Monitoring System

E-pošta natisni PDF

Sumbersible Monitoring System Sumbersible Monitoring System

SUBMERSIBLE MONITORING SYSTEM (SMS) je sistem za monitoring podvodnega hrupa.

Inštitut za vode Republike Slovenije je potreboval sistem za monitoring podvodnega hrupa v slovenskem morju, da bi zadostil zahtevam Okvirne direktive o morski strategiji Evropskega parlamenta in Sveta (DIREKTIVA 2008/56/ES).

Za ta namen smo razvili Submersible Monitoring System (Potopljiv sistem za monitoring). 

Sistem je bil razvit po meri. Za zajem podvodnega zvoka uporablja merilnik zvoka Bruel & Kjaer 2250 s hidrofonom Bruel & Kjaer 8105. (Če se naročnik odloči za Bruel & Kjaer 2270, se lahko uporabi dva hidrofona.) Hidrofon je možno uporabiti do globine 1000 m, pri nas se uporablja na globini 4 m. Za zajem večje količine podatkov smo v sistem vgradili disk kapacitete 1 TB. Dodatne funkcije poleg beleženja ravni zvočnega tlaka: frekvenčna analiza; ob določeni ravni zvočnega tlaka se lahko sproži snemanje. Sistem je tudi povezan v omrežje 3G, tako da se lahko preko interneta povežemo na inštrument in meritev spremljamo v živo. Sistem se trenutno napaja iz svetilnika, ponuja pa tudi možnost napajanja na baterije, ki se lahko polnijo tudi preko sončnih celic. Sistem je zaprt v vodotesno ohišje, skladno s standardom IP65 (NEMA 4) - to pomeni, da je prahotesno in odporno na vodne curke.

Januarja letos smo ga namestili na svetilnik na Debelem rtiču.

V prvi fazi so meritve podvodnega hrupa opravili 14. 11. 2014 na šestih lokacijah v slovenskem morju. Meritve so izvajali z merilnikoma zvoka Bruel & Kjaer 2270 in 2250 ter s hidrofoni Bruel & Kjaer 8104, ki smo jih pred meritvami kalibrirali. Podatke so obdelali s programsko opremo Bruel & Kjaer Evaluator 7820. Več o tem si lahko preberete v tem poročilu.

Sumbersible Monitoring System z merilnikom Bruel & Kjaer 2250 Sumbersible Monitoring System Slika 2 Sumbersible Monitoring System Slika 3 Sumbersible Monitoring System Slika 4