IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Kako dober merilnik zvoka je iPhone?

Kako dober merilnik zvoka je iPhone?

E-pošta natisni PDF

iPhone 4S mikrofon Verjetno vprašanje ni najbolj očitno, saj je svet potrošniške elektronike ter meroslovja precej dobro ločen. Vendar po drugi strani za povsem profesionalne meritve dostikrat uporabljamo običajne, potrošniške, namizne računalnike. Vendar je do tega bolj ali manj prišlo, ker so potrošniški računalniki zelo zanesljivi. Iz tega stališča, pa vprašanje ni več tako nesmiselno in je tudi nam zbudilo zaupanje. Odločili smo se, da opravimo potrebne meritve in posnamemo karakteristike. 

Na prvi pogled vse skupaj zveni trivialno in enostavno. Vendar iPhone ni namenjen za meritve in posledično nima prilagojene oblike mikrofona, ki je standardizirana za merilnike zvoka. To pomeni, da je potrebna uporaba druge metode, ki omogoča “tih prostor” ali z drugim imenom gluha soba. V gluhi sobi postavimo enoto, ki jo merimo in nato dodamo zvočni vir. S tem dosežemo učinek prostega zvočnega polja, kar pomeni simulacija meritve, ki bi se odvijala zunaj brez sten in odbojev.

Gluhe sobe so standard na področju merjenje zvočne moči in jih imamo tudi v Sloveniji. Vendar njihova izdelava stane več deset tisoč evrov. Na srečo ima partnersko podjetje B&K rešitev za takšne primere, ki se ji reče gluha komora. Razlika je predvsem v velikosti - v vseh pogledih. Ker je komora manjša, so tudi objekti, ki jih merimo omejeni z velikostjo. Vendar v našem primeru temu pogoju zadostimo in tako lahko opravljamo povsem laboratorijske meritve.

Zato, da so bile meritve točne in pravilne smo uporabljali najnaprednejšo merilno opremo na področju elektroakustike. Za analizo je skrbel vhodno/izhodni modul analizatorja Brüel & Kjær Pulse™ tip 3160, ki je zlahka zadostil vsem potrebam za analizo. Vzbujevalni signal je bil ojačan s pomočjo močnostnega ojačevalnika Brüel & Kjær tip 2706. Ojačan vzbujevalni signal je preko vgrajenega zvočnega vira ustvarjal prosto zvočno polje v gluhi komori. Za nadzor zvočnega tlaka v komori je skrbela povratna zanka. Realizacija povratne zanke je bila preko laboratorijskega mikrofona tip 4133.

Uporabljena merilna oprema je v komori omogočala konstanten zvočni tlak, kateremu smo izpostavili dve verziji iPhonov - iPhone 4 in iPhone 4s.

Rezultat je bil zanimiv in hkrati presenetljiv. Presenetila nas je dinamika, predvsem pa linearnost v celotnem dinamičnem področju in odlična ponovljivost meritev. Zelo dobre karakteristike in praktični zaključki so dali idejo, da razvijemo aplikacijo za iPhone, ki deluje povsem kot merilnik zvoka z vsemi pomembnimi nastavitvami.

Več o aplikaciji na: http://ims.si/noisee/