IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Šum, ki pomaga v boju proti kriminalu

Šum, ki pomaga v boju proti kriminalu

E-pošta natisni PDF

Skupina raziskovalcev iz forenzične policije v Londonu lahko natančno določi čas avdio posnetka s prepoznavanjem električnega šuma iz ozadja, ki je prisoten pri vsakem digitalnem posnetku.

Električni signal, ki napaja vse domove, ima glavno frekvenco pri kateri oscilira - 60 Hz v severni Ameriki in 50 Hz v Evropi. Prisotnost električnega polja ustvarja nizko stopnjo motenj katere morajo elektronske naprave kompenzirati, to pa se kaže v šumu iz ozadja.

Za večino od nas je šum iz ozadja neprijeten, znanstveniki pa so ugotovili, da se šum skozi čas spreminja zelo malo, z nihanji nekaj tisočink Hz. Zanimivo je, da so te spremembe unikatne, kar pomeni, da lahko razlike v šumu uporabijo kot prstne odtise in z opazovanjem in primerjanjem majhnih razlik v šumu ozadja med posnetkom, posnetim v bližini električnega vira, in glavnim električnem napajanjem natančno določijo datum in čas snemanja posnetka brez dodatnih podatkov.

 Iz tega razloga londonski forenziki v laboratoriju že sedem let vsak dan, 24 ur na dan snemajo šum iz ozadja. Omenjena tehnika je bila uspešno uporabljena tudi na sodišču, proti ekipi, ki je nelegalno prodajala orožje.

Na BBC News si lahko preberete prvotni in razširjeni članek, ki podrobneje opisuje tehniko prepoznavanja šuma.