IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Kako nevaren je hrup?

Kako nevaren je hrup?

E-pošta natisni PDF

»Hrup nekatere moti bolj, druge manj, a kako nevaren je v resnici? Preganjali so ga že v starem Rimu, ko so v nekem obdobju prepovedali celo vožnjo s kočijo,« se glasi napovednik oddaje Turbulenca, ki razkriva težave in nevarnosti hrupa. V prispevku mag. Mihael Žiger na konkretnih primerih razloži postopek meritve hrupa, obrazloži in pojasni dovoljene mejne vrednosti hrupa, pri meritvah pa uporablja Brüel & Kjaer opremo, kalibrirano v našem laboratoriju.

Oddaja se nadaljuje s pogovorom o škodljivih učinkih hrupa na naše zdravje in počutje z biologinjo dr. Sonjo Jeram z Inštituta za varovanje zdravja, predstavijo pa tudi nekaj težav s sluhom in izpostavijo škodljive učinke hrupa.

Tinitus ali šumenje v ušesu je le eden od škodljivih učinkov hrupa na naše zdravje in počutje, o drugih, dolgoročnih učinkih, pa je več povedala nevrologinja in nevrofiziologinja dr. Leja Dolenc Grošelj.

Na Inštitutu za varovanje zdravja so izvedli študijo med mladostniki in ugotovili, da je: »Približno 18 % srednješolcev takih, ki glasbo poslušajo tako dolgo, tako naglas in tako pogosto, da bi v roku petih let takih navad lahko že prišlo do stalnih poškodb sluha.«

Škodljivosti hrupa so najbolj izpostavljeni starejši ljudje, otroci, nosečnice in pa izmenski delavci, ti, ki delajo ponoči in spijo podnevi v višjem dovoljenem hrupu.

Med oddajo so gledalci lahko odgovorili tudi na vprašanje Ali živite v hrupnem okolju in kar 71 % teh, ki so glas oddali, je odgovorilo z Da.

Prispevek si lahko ogledate na domači strani RTV Slovenija.