IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Hrup v začaranem krogu onesnažuje nekatere kraje

Hrup v začaranem krogu onesnažuje nekatere kraje

E-pošta natisni PDF

Hrup v Piranu V piranski občini se srečujejo s problemom nočnega hrupa in hotelirji se strinjajo, da je piranska občinska politika glede hrupa povsem zgrešena. Uprave hotelov so o težavah s hrupom  jasno obvestile piranskega župana Petra Bossmana, vendar jim slednji ne prisluhne.

Branil se je z odgovorom s katerim je jasno pokazal, da hrvaške zakonodaje glede hrupa, posebno tistega, ki se dogaja v lokalih, in zelo doslednega ukrepanja ter sankcioniranja kršiteljev (visoke kazni, začasno zaprtje lokala ali celo odvzem dovoljenja za obratovanje) ne pozna. Vsi lokali na Hrvaškem, ki med obratovanjem predvajajo glasbo, morajo imeti vgrajene omejevalnike, ki onemogočajo, da bi glasba presegla predpisano raven. Prekoračitve mejnih ravni so dovoljene samo izjemoma. Članek Hrup v začaranem krogu onesnažuje nekatere kraje si lahko preberete v spletni izdaji Dela.

V Sloveniji Ministrstvo za okolje zahteva  izredno visoke standarde za pridobitev pooblastila za izvajanje meritev hrupa, po drugi strani pa ignorira pritožbe hotelirjev in občanov glede hrupne glasbe iz gostinskih lokalov. 

Ne trdimo, da je tako rigorozen način kot ga uporablja Hrvaška idealen, vemo pa, da bi slovenski pooblaščenci z veseljem priskočili na pomoč inšpektorjem in opravili nadzorne meritve hrupa. S tem bi se povečala kakovost življenja, vzpostavilo zaupanje ljudi v inštitucije in opravičilo smiselnost visokih zahtev za pridobitev pooblastila za izvajanje meritev.