IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Na olimpijskih igrah v Londonu bo vojska oborožena tudi z zvočnimi napravami

Na olimpijskih igrah v Londonu bo vojska oborožena tudi z zvočnimi napravami

E-pošta natisni PDF

LRAD

Angleško ministrstvo za obrambo je potrdilo, da bodo v Londonu med letošnjimi olimpijskimi igrami imeli na voljo poseben zvočni oddajnik. Akustično napravo, ki deluje na velike razdalje, lahko uporabijo za posredovanje verbalnih opozoril, naprava pa je sposobna tudi oddajanja zvoka preko praga bolečine.

Opremo so prebivalci opazili nameščeno na plovilo na Temzi. Proizvajalec zanika, da je to orožje, na ministrstvu pa so zagotovili, da bo primarno uporabljena kot glasen zvočnik. Med olimpijskimi igrami naj bi ga uporabljali predvsem za zaustavitev prometa na Temzi, saj je veliko bolj učinkovit kot druge naprave, ki imajo manjši domet in slabšo kakovost zvoka. Vojska pa ima na svojih plovilih poleg zvočnih naprav še ostalo klasično orožje.

Predstavnik podjetja LRAD, ki te naprave izdeluje, je povedal, da je 1000XI efektiven komunikacijski sistem na velike razdalje, ki oddaja fokusirana, jasno razumljiva sporočila, navodila in opozorila v različnih jezikih do razdalje 3000 metrov. Uporablja se za mirno reševanje nepredvidljivih situacij.

Prodoren snop zvoka, ki ga odda naprava, je zelo natančno usmerjen. Nekateri modeli naprave lahko oddajajo zvok z jakostjo 150 decibelov na razdalji enega metra. Lahko pa se uporablja tudi kot zvočnik za prenašanje verbalnih sporočil, na primer za naročanje množicam, naj se razpršijo.

Enake naprave je v Iraku z namenom kontroliranja množic, že uporabila ameriška vojska. Kupila pa jih je tudi ameriška mornarica, ameriške letalske sile in kar nekaj policijskih postaj po vsem svetu. Med drugim so jih uspešno uporabili na ladjah za odganjanje somalskih piratov.