IMS MERILNI SISTEMI d.o.o.

Sporočilo
  • EU direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo. Sprejmite uporabo piškotkov, da vam lahko omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo.

    Več informacij o direktivi

Domov Aktualno Novice Akustika v mladinskem centru na obrobju Nairobija

Akustika v mladinskem centru na obrobju Nairobija

E-pošta natisni PDF
Akustika v mladinskem centru na obrobju Nairobija Gledališče Sarakasi Theatre v Kenijskem mestu Nairobi, ki je v lasti neprofitne organizacije Sarakasi Trust, se ne uporablja le za predstave in koncerte. V njem trenirajo mladi iz mestnih obrobij, ki želijo postati akrobati. Žal so že po prvih nekaj dogodkih ugotovili, da akustika v prostorih ni dovolj dobra za komunikacijo med akrobati ali za glasbeni nastop v živo. Problem so rešili z meritvami akustike. Uporabili so izjemno lahek potovalni sistem za merjenje akustike v dvoranah. Podatke so zajeli in obdelali z uporabo programa Dirac Room Acoustics. Na podlagi podatkov so nato s programom Odeon Room Acoustic izdelali model prostora, s katerim so predvideli lokacije, kamor je potrebno postaviti materiale za absorpcijo zvoka.
 
Za izboljšanje akustike gledališča so uporabili 6 mm debele multiplex plošče, za njimi pa so 25 mm široko odprtino napolnili z redko peno, ki se uporablja kot absorpcijski material za nizke frekvence. Absorpcija pri teh materialih, temelji na resonanci plošče pri določeni frekvenci. Za model, narejen s programom Odeon, je bilo potrebno predhodno oceniti absorpcijske koeficiente lesenih plošč, v velikosti 400 m2. Frekvenco resonance, pa so določili s snemanjem zvoka z mikrofonom in zunanjim vhodom programa DIRAC, medtem ko so udarjali po ploščah. Iz posnetkov, so nato določili frekvenco resonance lesenih plošč.
 
Absorpcijski materiali kar iz lokalne trgovine
Obetavne materiale za absorpcijo zvoka, so kupili v bližnji trgovini. To so edini materiali, ki so direktno na voljo gledališču. En izmed materialov je redka pena, ki se sicer uporablja za blazine in ležišča. Blazine so lahko postavili na stene in strop.  Z improvizirano meritvijo so izmerili absorpcijo zvoka teh materialov, rezultate pa nato uporabili v modelu.
 
Za napoved učinka uporabe absorpcijskih materialov, so uporabili program ODEON, namenjen akustičnemu modeliranju. Cilj akustičnega dizajna v gledališču Sarakasi je zmanjšanje odmevnega časa iz 3,5 na 1,5 sekunde v prazni dvorani, kar je dovolj dobro za vaje. Ker v dvorani ni nobenih sedežev, ki bi v prazni dvorani nadomestili občinstvo v modelu ali med meritvami, bo v polni dvorani odmevni čas zmanjšan na 1 sekundo, kar je idealno za nastope. Izmed vseh materialov so nato s pomočjo rezultatov meritev in akustičnega modela, lahko izbrali primerne materiale.
 
Za efektivno absorpcijo srednjih in visokih frekvenc so na stene in strop dodali skupno 700 m2 blaga. 300 m2 veliko zaveso so obesili nad in pod balkon, pred zadnjo steno gledališča. Preostalih 400 m2 pa so v dveh slojih obesili na strop v obliki šotora. Med oba sloja so vstavili še 50 mm debelo peno.
 
Lotili so se celo akustike bara. Najverjetneje je to prvi bar v Nairobiju z odlično akustiko! Zapakirane vreče pene so namestili na strop bara in tako zmanjšali odmevni čas iz 3 na manj kot 1 sekundo. Na žalost bo v delovnem času hrup ozadja ves čas visok – tudi do 60 dB (A) – vhodna vrata na polno ulico Ngara Road so namreč zaradi vročine ves čas odprta.
 
Akustična prenova je bila končana ravno pred začetkom Sawa Sawa festivala, ki je potekal od 30. maja do 1. junija 2009. Takrat je, ponovno odprto gledališče, proslavilo s plesom, akrobacijami in glasbo.
 
Za več informacij o akustični prenovi gledališča si lahko preberte še bolj podrobno študijo: "Sarkasi Theater – Room Acoustic Measurements and Modelling".
 
Več informacij o programih ODEON in DIRAC, pa lahko najdete na spletni strani bksv.com ali nas kontaktirate.